Ételeinkről

„Gyakran nem a megszokott ízek, és az ismerős ízeknél is valahogyan más, de olyan jó érzés enni.”

„Hogyan is hathat a tudatra egy étrend? Úgy, hogy az vagy, amit megeszel. A tested reagál a táplálékra, sőt, állandóan emésztett, feldolgozott és raktározott dolgaidból épül fel valójában. Mivel a test egy kerek egész, nem tudjuk külön kezelni az érzelmektől és a tudattól sem. Gondolj csak bele mennyire meghatároz, ha rosszat vagy keveset eszel, ha nem tudsz elegendő vizet inni, vagy ha hosszan táplálkozol silány alapanyagokkal. Minden étel befolyásolja az érzelmi- és lelki világodat, és az egész látásmódodat. ” /Városi Jógi/

Mindenekelőtt azzal kezdenénk, hogy az ételeket magunknak, a saját családunk számára is készítjük, és aki ismer minket, ismeri ebben a kérdésben maximalizmusunk és perfekcionizmusunk, tudja, hogy különleges szempont a minőség!

Vegetáriánus (inkább vegán), gluténmentes, minőségi, egészséges és FINOM ételek és sütemények az étteremben Bólyban, Baranya megyében, Pécs-Mohács-Villány között!

Ételeink mentesek …

 • mindenféle hústól és haltól,
 • szójától (többnyire),
 • tartósítószertől (amennyire ésszerűen lehet, hisz akár saját befőttben is minimálisan előfordulhat),
 • állományjavítótól, mesterséges színezéktől,
 • nátrium-glutamáttól és egyéb ízfokozótól,
 • a nem tiszta víztől (a konyhán van víztisztítónk, ebből készülnek az ételek, ebben fő a rizs, stb. – csinál ilyet még másik konyha is Magyarországon? )
 • nagyrészt a gluténtól (nem használunk gluténes összetevőt, de vannak alapanyagok amik „nyomokban glutént tartalmazhatnak”; illetőleg néha választhatsz magadnak teljes kiőrlésű nemesítetlen vörös tönkölyből készült saját bio kenyeret),
 • nagyrészt a tejtől is (sajtot néhol választhatsz magadnak feltétként),
 • a nem tiszta NaCl és fehérített sóktól,
 • a fehérített cukortól (többnyire cukorbetegek számára is fogyasztható növényi szirupokat használunk),
 • tojást sem használunk.

Célunk az egyszerűség, hisz ami egyszerű az nagyszerű. Persze néha igen különleges és extrém ételeket is felvonultatunk. 🙂 Minőségi, bevált alapanyagokkal dolgozunk, amennyire lehet szezonálisak vagyunk, és egyre több a természetből fakadó törvényt és szempontot veszünk figyelembe. Emlékezz: „nem az számít igazán amit néhanapján (t)eszel, hanem amit nap mint  meg(t)eszel”.

Az egészségügyi világszervezet (WHO) becslése szerint az élelmiszer-fogyasztással összefüggésbe hozható megbetegedések száma világszerte folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Magyarországon körülbelül hárommillióan betegszenek meg évente helytelen táplálkozás következtében. (Megjegyzés: ez egy igen sokrétű terület, ahol például azt is kimutatták, hogy a sok színező- és tartósítószer fogyasztást összefügg a hiperaktivitással, vagy a túlzott gluténfogyasztás a fejfájással, azaz nem is csak a „nagy” kimutatott érzékenységekről, allergiákról, betegségekről van itt szó.)

Hogy miért ilyenek az ételek a Vegázó kifőzdében?

Miért a vegetáriánusság?
Miért nem a nátrium-glutamát és egyéb ízfokozók?
Miért nem szója?
Mi a helyzet a gluténnel/búzával?
Mi a helyzet a tejjel?
Cukor, só?
Mesterséges színezék, tartósítószer, stb.?
Egyéb

Miért a vegetáriánusság?

Nem kívánjuk, hogy abbahagyd a húsevést! Ám talán a hússal is az egyik legnagyobb baj, hogy húst hússal esznek sokan, míg 50 évvel ezelőtt nagyon más volt a helyzet hazánkban. A mértéktelenség, a felborult egyensúly mind a testedre, és jól láthatóan az egész Földre is hatalmas hatással van. Célunk, hogy a húsevők életében is segítsünk az egyensúly visszatalálásában.
(Ezt tetőzi a hús kérdés másik fontos oldala, a minőség kérdése, hogy milyen hús az amit ily sokat veszel magadhoz, legfőképpen, hogy mivel kezelt és milyen körülmények között tartott, mivel etetett állatokból készült hússal táplálod magad (a levágás körülményeit, a sok húsbotrányt és a többit most hagyjuk)).
„A helyesen megtervezett vegetáriánus étrend egészséges, táplálkozástanilag megfelelő, számos betegség megelőzésével és kezelésével pedig az egészség javát szolgálja.” (Részlet az Amerikai Dietetikus Társaság és a Kanadai Dietetikusok közös hivatalos állásfoglalásából.)

Az ilyen étrenden élők nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, türelmesebbek és hosszabb az élettartamuk.

A vegetáriánusok nemcsak egészségesebben táplálkoznak, hanem általában nagyobb hangsúlyt fektetnek a rendszeres mozgásra, a relaxációra, a testi-lelki harmónia megteremtésére, ezáltal a stressz elkerülésére, a természettel való békés együttélésre. Mindezek a tényezők az egészség fenntartásában, a betegségek megelőzésében és azok gyógyításában egyaránt kiemelkedő jelentőségűek.

A vegetáriánus táplálkozásúak testtömeg-mutatója és vérük koleszterinszintje alacsonyabb, mint a nem vegetáriánusoké. Körükben ritkábban fordulnak elő a civilizációs betegségek, úgymint a szív és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a daganatos betegségek, az elhízás, a cukorbetegség, az emésztőrendszeri megbetegedések, a mozgásszervi bántalmak, az allergiás megbetegedések és a mentális zavarok. Az ellenálló képesség megfelelő működésének biztosításával a vegetáriánus étrend az immunrendszert is kedvezően befolyásolja. Mindez népegészségügyi szempontból is kiemelkedően fontos, mivel a prevenciót (betegségmegelőzést) is nagymértékben szolgálja. „Számos kutatás kimutatta, hogy a vegetáriánusok és vegánok körében lényegesen kisebb a kockázata a civilizációs betegségeknek. A fejlett országokban a leggyakoribb halálozási oknak számító szív- és keringési megbetegedések ritkábban fordulnak elő, emellett a túlsúly, a magas vérnyomás, a 2-es típusú diabétesz, a köszvény, az ízületi gyulladás, az Alzheimer-kór és a csontritkulás kialakulásának kockázata is alacsonyabb” http://vitezpetra.hu/veganallatvedelem/wp-content/uploads/2017/06/vegan_ujsag_1szam_final_small.pdf

Táplálékunknak a dietetikusok által meghatározott optimális energia összetétel szerint 30%-nál kevesebb zsiradékot, 12% körüli fehérjét és minimum 58%-nyi szénhidrátot ajánlott tartalmaznia (egyfajta nézet). A tudatosan összeállított vegetáriánus étrend sokkal jobban megfelel ezeknek az elveknek, mint a vegyes táplálkozásúak (húst is fogyasztók) étrendje.

Nátrium-glutamát és egyéb ízfokozók

Vitatott a helyzet a Nátrium-glutamát körül. Egyesek szerint nagyon nagyon veszélyes, mások tagadják. Tény, hogy az ilyen chipsek nagyon finomak és abbahagyhatatlan az evésük, és amelyik levesbe tesznek az is plusz előny a „finomság” hatásának tekintetében. Mi úgy látjuk, hogy hagyományos fűszerekkel is szuper és természetes ízek érhetőek el, így köszönjük, nem fokozzuk az ízeket (főleg nem az agy manipulálásával). http://diabetika.info/az-idegmereg-amitol-minden-finom-2/

Miért nem szója?

A szójáról megoszlanak a vélemények, de akár ilyen jót is olvashatunk róla: http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/1731-tenyek-es-tevhitek-a-szojarol

De ilyet is: „A szóját elsősorban takarmánynövénynek használják, magas fehérjetartalma miatt. A mag oligoszacharid-tartalma megnehezíti az emésztését az emberi szervezet és az egy gyomorral rendelkező emlősök számára. A szóját ezért Kínában, Japánban és Koreában fermentált, erjesztett formában használták emberi tápláléknak. A nyers szójabab emészthetetlen, csak főzés után válik emészthetővé, de úgy is sok embernek puffadást okoz. ” /Wikipédia/

Jelenleg a szójatermelés 55%-a Észak- és Dél-Amerikában történik, és ennek 93%-a génmanipulált. Lehet bio szóját is szerezni megbízható forrásból, néha a változatosság gyönyörködtet, de talán jobb kerülni.

Mi a helyzet a gluténnel?

„A mai búzafélék már nem azok, amit őseink is fogyasztottak. A nemesítések következtében a WGA lektin és a glutén koncentrációja is nagy mértékben megnövekedett a növényekben. Kutatók már sok éve figyelmeztetnek a lektin és glutén túlzott bevitelének egészségügyi kockázatára. Mindkét fehérje beleavatkozik a bélflóra megfelelő működésébe és így csökkenti a tápanyagok megfelelő felszívódását, aminek következtében az immunrendszer gyengül és súlyos betegségek kialakulásához vezethet.”

Nem kívánjuk, hogy elhagyd a glutént, mi sem hagytuk el, és nem is vagyunk a gabona, mint az ember ősi táplálékának ellensége . A mi meglátásunk és tapasztalatunk saját bőrünkön, hogy a glutén csökkentése nagyon sok előnnyel jár. Észrevehetjük, hogy rengeteg glutént fogyasztunk, és itt nem csak a péksüteményekre és kenyérre gondolunk, hisz egyrészt a glutén lassan mindenféle termékben benne van, és talán ami nagyobb baj, hogy (állítólag) a sok nemesítés és módosítás miatt a hagyományos búza gluténtartalma sokszorosára nőtt (észrevehetően és észrevétlenül sokat viszünk be belőle). Azaz itt is a legnagyobb baj a mértéktelenség, aminek legfőbb oka, hogy nem elég változatos a táplálkozásunk. Nem azt mondjuk hagyd abba a glutén-evést, mi csak segítünk csökkenteni a bevitelét. Könnyen lehet, hogy néha nálunk is találsz házi frissen őrölt teljes kiőrlésű nemesítetlen ősi kovászos tönköly-kenyeret: http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/3605-miert-ajanlom-a-tonkolybuzat-otthoni-csaladi-felhasznalasra

(Megjegyzés: Gyakorlatilag nem használunk gluténes összetevőt a konyhán, ám a nálunk készült ételek sem mind garantált gluténmentesek, mivel a kifejezetten gluténmentes alapanyagok igen drágák. Megjegyzem, gluténmentesnek számít ami 20mg/kg-nál kevesebb glutént tartalmaz, és ebbe a „nyomokban tartalmaz” alapanyaggal is beleférünk, de a garantáltan gluténmentes termékeket külön jelöljük!)

A gluténérzékenység lassan járványos méreteket ölt a civilizált területeken. Sokszor rejtetten, glutén-intoleranciaként megjelenve, úgy, hogy fel sem ismerik, majd megvonása fantasztikus eredményeket hoz. Talán ezért is hódít a Paleo táplálkozás, ami gluténmentes is. „Jelenleg 35 betegséget ismerünk, a New England Journal of Medicine legújabb tanulmánya szerint, amelyet a glutén fogyasztása okozhat.”

A University of California kutatói gluténérzékeny embereket 10 napra glutén, cukor és tejmentes diétára fogtak. A diéta eredményeként vérnyomásuk csökkent a vér inzulin szintjével együtt, a vérben lévő jó koleszterin értéke emelkedett, a rossz koleszterin szintje pedig süllyedt- mindössze 10 nap alatt! (Érdekességek: http://antalvali.com/hirek/gluten-a-rejtett-gyilkos.html)

Gondolatok, egy Gluténmentes facebook csoportból a „nyomokban tartalmazhat„-ról: „Akkor írják rá egy termékre, ha az összetevőkben nincs glutén, de az élelmiszer előállításának bármely szakaszában előfordulhat valamilyen mennyiségű gluténszennyeződés, ami vagy megtörténik, vagy nem… Ha valamiben biztosan van glutén, akkor azt a termék nevében vagy az összetevőkben egyértelműen ki kell hogy írják. Ha az összetevőkben nincs glutén, de ráírják a csomagolásra, hogy „nyomokban tartalmazhat”, akkor az az étel vagy szennyeződött, vagy nem, de az esély meg van rá. Ha egy termékre nem írnak kiegészítő (nyomokban tartalmazhat) allergén információt, attól még szennyeződhet a termék, csak ezt a gyártó nem közli velünk. Gondoljunk el például egy gyárban egy csomagológépet, amelyik gluténos élelmiszert tölt tasakokba, majd egy tökéletes tisztítás nélkül közvetlenül utána glutént nem tartalmazót futtatnak rajta. Az elején csomagolt termékek szennyeződhetnek, később talán már egyáltalán nem. De a boltban nem tudjuk, hogy melyiket vesszük kézbe.Sok gluténmentes megjelöléssel ellátott élelmiszer is tartalmazhat glutént, csak a gluténtartalomnak a 20 mg/kg határérték alatt kell lennie. Így előfordulhat, hogy egy „nyomokban glutént tartalmazhat” megjelölésű étel kevesebb glutént tartalmaz, mint egy megjelölten gluténmentes.”

A zabról: „Néhány éve még glutént tartalmazó gabonaként említették a zabot, az interneten most is sok forrásban így találjuk. Ma már tudjuk, hogy a zab nem tartalmaz glutént (https://glutenerzekeny.hu/a-zab-szabad-e-glutenerzekenyseg-eseten/), de a lisztérzékenyek számára mégis okoz némi dilemmát a fogyaszthatósága. Magyarországon a zab glutént tartalmazónak számít a szennyeződés lehetősége miatt. Ha valamire ráírják, hogy zabot tartalmaz, és nem jelölik konkrétan, hogy gluténmentes, akkor azt úgy kell tekinteni, hogy glutént tartalmazhat. Az avenin (a zabban lévő fehérje) hatása sem tisztázott. Egyes források felvetik annak a lehetőségét, hogy sok lisztérzékeny ember hasonlóan reagálhat az aveninre, mint a gluténra. Azt is gyanítják, hogy esetlegesen felerősíti a glutén hatását. Ez utóbbiból pedig valamennyit mind eszünk. Itt még bőven akad feladata a kutatóknak.” A zab szervezetre gyakorolt szuperjó hatása: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/21510/zab-es-zabkasa-hatasa

Mi a helyzet a tejjel?

Hallani a tejről is már mindenféléket. Tény:„Az ember az egyedüli lény, aki a másik faj tejét is issza.” (megj.: azért ez sem teljesen igaz így, mert pl. a mi kutyánk elkezdett tejet termelni a macskának akivel együtt is alszik, és már több hónapja szopizza – de azért vedd irányadónak). Szerintünk azonban nem ez, hanem az a legnagyobb baj a tejjel, amilyen körülmények között élő, és amilyen (gyógy)szerekkel kezelt állatokból nyerik azt, és rakják elénk a boltok polcain. Fogyaszd bátran, ha úgy érzed jó hatással van a testedre (erre mennyire vagy tudatos?), de tarts mértéket, még ha szuper beszerzési forrásból is jutsz hozzá. Nálunk talán sajtot választhatsz néha, azt is kizárólag megfelelő beszerzési forrásból szerezve. (Megj.: az ajuréváda szerint tejet inni csak reggel 6 előtt és este 6 után szabad.)
Kereskedelmi tejről ilyen cikk is olvasható, persze alul mindjárt kontra cikk is van, azért elgondolkodtató: http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/1453-a-feher-mereg-a-kereskedelmi-tej-horror-tortenete .

Cukor, só

A cukorról most röviden: a mérték érték, és a cukorral is a mértéktelenség a baj. Nem azért, mert annyi csokit vagy cukrot eszünk, hanem mert mindenben benne van a cukor, csak nézd az összetevőket amikor bevásárolsz (cikk: észrevétlenül habzsoljuk a cukrot http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/3346-eszrevetlenul-habzsoljuk-a-cukrot )! Tény, hogy az 1950-es években pont fele annyi cukrot fogyasztottunk évente, mint ma, ami 20kg/évvel jelent többet! (Érdekességek: http://antalvali.com/cukor-mint-orvossag-amely-halal-fuszere.html) Szóval nem is magával a megszokott cukorral van a baj talán (bár sokak szerint azzal is: http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/1711-cukorral-edesitovel-esetleg-mezzel-melyik-a-karos), hanem hogy túl sok van belőle. Ezért mi azt helyettesítjük, többnyire növényi szirupokkal.

A sóról is hallani minden összeesküvést, fejetlenség van mindenhol. Nem gondoljuk, hogy a fehér só méreg, de tény: figyeljünk oda és használjunk tiszta NaCl-t, mi is ezt tesszük!

Mesterséges színezék, tartósítószer, stb.

A tartósítószerekről is már biztos hallottad, hogy túl sokat viszünk be, az allergén részéről nem is beszélve (http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/941-tartositoszer-allergia). Nem garantáljuk, hogy mindig 100% mentesek vagyunk, de azért rajta vagyunk az ügyön 🙂 Ezek úgy nagyjából hiányoznak: http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/782-az-elelmiszeripar-haboruja-sejteinkkel-a-10-mergezo-osszetevo

Egyéb 🙂

Étkezési tanácsok:

 • Ha csak evésnél tudatos vagy, már sokat tettél magadért. Az evés maga is lehet meditáció. Fegyelmezetten, mérséklet sebességgel együnk, ha lehet többnyire csukott szemmel, és minden falatot 32x rágjunk meg ahogy azt a babák / kisgyerekek maguktól is teszik ösztönösen (ha nem is rágják, de sokáig forgatják az ételt a szájukban).
 • A tudat amivel az ételt elfogyasztod fokozottan a részeddé válik.
 • Folyadékot (inkább csak vizet) étkezést megelőzően fogyassz, a levest is a főétel előtt esszük; étkezés után esetleg csak néhány kortyot igyál.
 • Az édesség elfogyasztását ha teheted különítsd el a főétkezéstől, lehetőleg min. fél órával.
 • Gyümölcsöt mindig önmagában fogyassz, ne étkezést követően.

 

Egyéb dolgok amiket mi is fokozatosan építünk be az étkezésünkbe, és így a Vegázó ételeibe is tudatosan:

 • Szezonalitás!
 • A környezetünkben termő ételek a legjobbak testünk számára!
 • Mely ételt mikor együk az Ayurvédikus orvoslás szerint: vegazo.hu/letoltes/mikormitegyel.jpg
 • Ételtársítások! http://blog.egeszsegeletmod.hu/taplalkozas/mit-mivel-egyek-hogy-jo-legyen-az-emesztesem/
 • A tudatállapotod amivel az étel készül belekerül az ételbe, ennek megfelelően készítsd ételed.
 • Mely fűszert kell mivel kombinálni, hogy megfelelően és könnyen emészthető legyen. (Pl.: http://www.harmonet.hu/szepseg-egeszseg/57750-a-6-legjobb-emesztesjavito-fuszer.html)
 • Hogyan készítsük el (és hogyan ne) a zöldségeket, hogy minél teljesebb mértékben megőrizzék beltartalmukat? (Pl.: a fokhagymát ha felhasználás előtt 10 percig összedarabolva állni hagyják…)
 • Mely étel hűt és mely fűt (Pl. Indiában ezt mindenki ismeri, hogy elviselhetőbbé tegyék a hőséget, hisz a szélsőséges időjárás mindig egyensúlyzavart okoz a szervezetben – és emésztési zavart is okozhat).
 • Holdnaptár (Asztrológia természetesen, ahogy azt az őseink is tudták és csinálták)
 • Kínai szervóra: http://eletmodszer.com/hirek/kinai-orvoslas-szerveink-szerv-ora.html